basic rules jadual pemakanan

Jadual Pengambilan Vitamin Supplement Shaklee

23:34Azhafizah Md Nor

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kepada anda yang consume vitamin supplement shaklee,adakah anda mengikut jadual pengambilan vitamin?atau tak sempat nak mengikut jadual?Shaklycious ingin kongsikan dan sarankan anda mengikut jadual supaya kesan pengambilan lebih bagus dan teratur.

BASIC RULES : DO
1) Vitamin Larut Air (B & C) Seelok elok nya di ambil dengan segelas air dan elak kan pengambilan makanan yang berlemak / berminyak.
2) Vitamin Larut Lemak (A,D,E,K)Di ambil selepas mengambil makan berminyak/berlemak sebab vitamin larut lemak memerlu kan lemak untuk memudah kan penyerapan.
3) OsteMatrix (Calcium)Seelok nya di ambil bersama produk tenusu seperti susu. So make sure calcium anda mempunyai magnesium sebab magnesium membantu calcium lebih mudah untuk di serap.
4) Iron Di ambil bersama Vitamin C sebab iron perlu kan vitamin C untuk lebih mudah di serap.
5) Zinc Di ambil bersama makanan. Kurang makanan, boleh menyebab kan loya.
6) Pengambilan air putih sebanyak 2-3L sehari.7) Ambil vitamin selepas makan kerana penyerapan vitamin lebih baik jika diambil bersama makanan.
8) Vitamin sustained released bagus diambil bersama makanan kerana nutriennya dilepaskan perlahan-lahan. Makanan membantu fungsi sustained released tersebut.
9) Vitamin dan mineral terbaik diambil bersama2 untuk penyerapan optimum. 10) Zinc diambil bersama makanan, kurang makanan boleh menyebabkan loya.
11) B Complex terbaik diambil waktu pagi untuk keberkesanan unggul.
12) Vitamin C terbaik diambil selepas makan pagi (asid askorbik dikhuaitiri menyebabkan sakit perut). Ambil Vitamin C waktu pagi sebagai persediaan menghadapi radikal bebas. 


BASIC RULES : DON'T!
1) Alfalfa + Vitamin E Elak kan pengambilan Alfalfa bersama Vitamin E kerana alfalfa akan menggangu penyerapan vitamin E.
2) Kalsium + IronKalsium akan menghalang penyerapan iron. Vita Lea mempunyai iron. So, elak kan pengambilan bersama OsteMatrix. 
3) Alfalfa + GLA Complex kerana GLA Complex mempunyai vitamin E, again read no 1.
4) Vitamins + Kafein. Pengambilan vitamin bersama kafein seperti teh & kopi akan mengurang kan keberkesananpenyerapan vitamin.
5) Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil Vita Lea kerana VL mempunyai iron.

CADANGAN SHAKLYCIOUS UNTUK JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN. 
After Breakfast (8am-10am) : 1x Vita Lea, 1x Vita C @ B-complex
Morning Tea Break (10am-12am) : 1 glass of ESP / Meal Shake / Performance Drink 
*or can mix ESP + MS / ESP + MS + PD*

After lunch (12pm-2pm) : 1x B Complex @ Vita C, 2x Alfalfa 
*Alfalfa depends pada kesesuaian badan individu nak amik berapa per day. Maximum per day =10 tablets. 

Afternoon / evening tea break (2-6pm) : 1 glass of ESP / MS / PD

After dinner (6pm-9pm) : 1x Omega, 1x Lecithin, 1x Vita E 
*After dinner, makan vitamin yang ber kapsul

 Before sleep (10pm-12am) : 2x OsteMatrix
*Oste pun sama depends pada kesesuaian badan individu nak amik berapa per day. Maximum per day 4 tablets. 

EXTRA TIPS :
1. Lecithin For those yang mengambil Lecithin untuk tujuan berdiet / merendah kan colestrol, ambil 2x after breakfast, 2x after lunch, 2x after dinner beserta dengan 2 biji alfalfa.
2. Zinc Seminggu 2 kali kecuali mereka yang megalami masalah rambut serius.
3. Alfalfa Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama segelas ESP.
4. Vitamin bukan ubat, tindakannya perlahan dan lembut terhadap tubuh, mungkin akan mengambil masa.
5. Vita-Lea diambil bersama Vitamin C kerana Vitamin C membantu menyerap iron dalam Vita-Lea.
6. Alfalfa tidak disarankan diambil bersama Vita-Lea dan Vitamin E kerana Alfalfa mengganggu penyerapan Vitamin E
7. Vita-Lea tidak disarankan diambil bersama Ostematrix kerana zat besi mengganggu penyerapan kalsium.
8. ESP tidak boleh dibancuh dengan air panas.
9. Anda perlu minum sekurang-kurangnya 3 liter air masak sehari kerana ia dapat membantu penyerapan suplemen secara berkesan. Anda mungkin mengalami "healing crisis", atasinya dengan pengambilan air yang banyak.
10. Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE
11. Bagi yang Muslim, pengambilan suplemen harus disertai dengan doa & tawakal kepada ALLAH.

InsyaAllah semoga usaha diberkati, setiap yang berusaha pasti BERJAYA. Sekiranya ade yang dah makan suplemen tapi rasa macam takde kesan atau kurang berkesan, boleh la mencuba seperti cadangan jadual di atas.

Jika anda juga ingin mendapatkan mana-mana produk Shaklee,CONSULTANCY FOR FREE dengan harga runtuh atau menjadi sebahagian daripada group Shaklycious, sms/whasapp Fiza 012-9072776 /email : azhafizahmdnor@gmail.com


i'll show you the way :)

Berminat? Hubungi untuk konsultasi harga istimewa :
✍ PM: https://www.facebook.com/shaklycious
✐ Blog:http://shaklycious.blogspot.com/
✉ Email:azhafizahmdnor@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9072776
➲ ID : 886743

You Might Also Like

1 comments

Contact Form